Czy blat drewniany to dobry pomysł?

Urządzanie nowej kuchni jest nie lada wyzwaniem. Koniecznie trzeba nie tylko wybrać odpowiednie sprzęty i meble, ale także, chociażby konkretny styl i wystrój danej kuchni. Olbrzymie w tej materii znaczenie ma zastosowany blat kuchenny. Wiele osób kusi blat drewniany, jednak równie często występują wątpliwości co do tego pomysłu. Czy faktycznie są to obawy uzasadnione?

Jakie są zalety blatów drewnianych?

 

Największą zaletą blatów drewnianych jest ich zniewalający wygląd. Zależnie od rodzaju drewna i jego odcienia może taki blat przybierać inne barwy, jednak zawsze jego faktura i styl będzie na niezwykle wysokim i atrakcyjnym dla oka poziomie. Dodatkowo drewno jest bardzo proste w obróbce. Stwarza to możliwość swobodnego wycinania i przycinania takiego blatu. Olbrzymią zaletą drewnianego blatu jest również możliwość jego swobodnego odnawiania w razie potrzeby. Blat drewniany można lakierowa, polerować i wielokrotnie malować.

Czy są jakieś wady?

 

Niestety nawet coś tak pięknego, jak drewniany blat, ma pewne wady, których nie można zignorować.

Do największych wad takiego blatu zalicza można bardzo dużą podatność na urządzenia. Na drewnianym blacie bardzo szybko pojawią się różnego rodzaju zarysowania, wgłębienia i odbarwienia. Ich źródłem może być nie tylko nóż, czy widelec, ale również wilgoć, czy też wysoka temperatura.

 

Jak zatem widać, blat drewniany (https://www.belmeb.pl/blaty-kuchenne/drewniane-surowe.html) choć piękny, wymaga również niezwykle dużej troski i uwagi przy korzystaniu z niego.