Stół drewniany do jadalni – jaki wybrać?

Drewno to jeden z najdłużej używanych przez ludzkość materiałów. Jest plastyczne, wytrzymałe oraz zachwyca swoim dobrym wyglądem. Problem pojawia się wtedy, gdy przychodzi nam dokonać wyboru jednego z setek różnych modeli. Przeczytaj i dowiedz się, jakie rodzaje drewna sprawdzą się w jadalni. Podpowiadamy również, jaki kształt stołu wybrać!

Jaki kształt stołu do kuchni wybrać?

Różnorodność produktów dostępnych na rynku sprawia, że nie zawsze wiadomo, który stół do jadalni wybrać. To, że jego wielkość jest uzależniona od rozmiarów pomieszczenia, nie ulega wątpliwościom. Pojawiają się one dopiero w momencie, gdy należy wybrać kształt stołu. Najczęściej wybór pada na:

  • Stoły okrągłe – polecane zwłaszcza do przestronnych kuchni i jadalni. Lubią otwarte przestrzenie, przez co niekorzystnie wyglądają postawione pod ścianą. Ich największą zaletą jest widoczność, jaką zapewniają osobom siedzącym przy stole. Dzięki niemu wszyscy mogą się zobaczyć. Pozbawione rogów są również znacznie bezpieczniejsze – zwłaszcza w przypadku dzieci;
  • Stoły prostokątne – świetnie prezentują się zarówno pośrodku jadalni, jak i pod ścianą w małej kuchni. Jednak przy dużej liczbie osób, ogranicza ich wzajemną widoczność. Osoby siedzące na jego dwóch końcach będą miały utrudnioną komunikację. Niewątpliwie jednak ich zaletą jest to, że zapewniają komfortowych warunków również w trakcie pracy.

Z jakiego materiału powinien być wykonany stół do kuchni?

Jednym z najpopularniejszych materiałów do produkcji mebli od tysięcy lat jest drewno. W przeciwieństwie do płyt MDF jest naturalne, a przy tym i trwałe. Stoły drewniane można wykorzystywać przez lata. W dodatku jest ono także odporne na uszkodzenia mechaniczne. Nie będziesz musieć się więc obawiać o to, że jego plakat się porysuje. Drewno ma również pozytywny wpływ na dobre samopoczucie, a jego elegancki wygląd podnosi walory estetyczne wnętrz.

Stół do jadalni a gatunek drewna

stół drewniany

Jadalnia jest dość specyficznym miejscem, gdzie wbrew pozorom stół narażony jest na wiele uszkodzeń. Wystarczy wypuścić z ręki widelec, a na jego powierzchni teoretycznie może powstać rysa. Dlatego wybierając stół drewniany do jadalni, należy stawiać na drewno o dobrej jakości i dużej wytrzymałości. Nie bez powodu najczęściej  stoły drewniane produkuje się z: dębu, jesionu, orzecha amerykańskiego/europejskiego oraz drewna teakowego. Wszystkie z nich charakteryzują się dużą trwałością oraz atrakcyjnym wyglądem. W zależności od gatunku drewna dostępne są w wielu różnych odcieniach.