Kuchnia wcale nie musi mieć dużego metrażu do tego, aby była funkcjonalna i aby wygodnie przygotowywało się w niej potrawy. Im dłużej się z takiej kuchni korzysta, tym coraz więcej funkcjonalnych rozwiązań się w niej wprowadza po to, aby powiększyć ilość miejsca na blacie roboczym lub po to, aby mieć więcej miejsca do przechowywania.
Jak przechowywać żywność?
Wśród doskonałych elementów wyposażenia kuchni przede wszystkim powinny się znaleźć pojemniki na żywność. Takie pojemniki pomagają odpowiednio kuchnie zorganizować, ale i pomieścić więcej rzeczy w tej samej przestrzeni. Takie pojemniki mogą być plastikowe, bo nadadzą się do przechowywania produktów sypkich jak mąka czy ryż, ale będą też dobre do mrożenia. Ich funkcjonalność wobec tego jest wysoka, a cena stosunkowo niska. Produkty sypkie, a także na przykład makarony świetnie się też będą czuły w szkle. Dodatkowo, wyposażenie kuchni w szklane pojemniki ma też inną funkcję – chroni żywność na przykład przed molami spożywczymi. Pojemniki szklane są też często bardzo dekoracyjne przez co umieszczone na kuchennym blacie mogą stanowić doskonałą ozdobę. Dobrym pomysłem na zastosowanie szkła w kuchni są też niewielkiej wielkości słoiczki na przyprawy. Natomiast kawy i herbaty dobrze jest przechowywać w metalowych puszkach. Dzięki temu mogą one na dłużej zachować swój aromat, a takie puszki również mogą być bardzo dekoracyjne i doskonale potrafią podkreślić charakter wnętrza.