Talerz czy bulionówka, co wybrać?

 

Na co dzień do podawania zup używamy talerzy, które są podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Najczęściej są to naczynia ceramiczne lub porcelanowe. Bulionówki to niewielkie miseczki z uszkami. Uchodzą za naczynia bardziej eleganckie i mają zastosowanie podczas dużych uroczystości np. świątecznych obiadów czy wesel. Bulionówki wykonane są z porcelany, szkła arcoroc a także z kamionki. Używamy ich głównie do podawania zup czystych.

Jak elegancko podać zupę?

bulionówki

Zupy z dodatkami, takie jak: rosół z makaronem, czerwony barszcz z uszkami, grzybowa, podajemy w talerzu głębokim. Do dobrego tonu należy aby przed podaniem zupy odpowiednio ułożyć łyżkę. Nie powinna ona znajdować się na dnie pustego talerza. Nie należy też wkładać jej do nalanej uprzednio potrawy. Miejsce łyżki znajduje się po prawej stronie nakrycia. Eleganckie uroczystości wymagają użycia odpowiedniej zastawy stołowej. Znakomicie sprawdzi się w takiej sytuacji biały lub jasny serwis, którego talerze pozbawione są wzorów. Podając zupę w bulionówce należy postawić ją na talerzyku, na którym wcześniej położona została biała serwetka. Łyżka powinna znaleźć się po prawej stronie nakrycia.

Inne, miej znane sposoby

Talerze i bulionówki to nie jedyne naczynia na zupę. Tę smaczną potrawę możemy serwować również w miseczkach, filiżankach, kubkach. Ciekawą formą podania zupy jest też tzw. zupa w chlebie z którą często spotykamy się na Wielkanoc.